Bewegen bij Buitenhuis
Jonneke Senden-Buitenhuis

TriggerPoint Therapy.

De medische naam voor een spierknoop is triggerpoint. Een triggerpoint is een verharde gevoelige streng die een lokale verkramping in het spierweefsel veroorzaakt. Deze verkramping veroorzaakt pijn, tintelingen of een doof gevoel. Triggerpoints ontstaan vaak als gevolg van één of andere vorm van overbelasting of ongunstig gebruik van spieren. Het opvallende is dat ze vaak klachten veroorzaken op een andere plek dan waar het zich bevindt.De behandeling van de pijnklachten bestaat uit TriggerPoint massage en het het leren toepassen van TriggerPoint zelfbehandeling. 


Wat zijn TriggerPoints:

De medische naam voor een spierknoop is neuro-musculaire triggerpoint (NMTrP) of kortweg triggerpoint. Het is een lokale verkramping in het spierweefsel die pijn, tintelingen of gevoelloosheid veroorzaakt. Triggerpoints ontstaan vaak als gevolg van een of andere vorm van overbelasting of ongunstig gebruik van de spieren.

Het opvallende is dat ze vaak klachten veroorzaken op een andere plek dan waar de spierknoop zich bevindt. 
 

Gevolgen:

Soms komt de pijn alleen als je er op drukt of als je de spier gebruikt (latent triggerpoint), maar de pijn kan ook continu zeurend aanwezig zijn (active triggerpoint). Bovendien kan de pijn uitstralen naar een ander gebied. Sommige bewegingen worden moeilijker doordat de spier niet goed kan rekken. De gevolgen van triggerpoints zijn dan ook vaak bewegingsbeperking of pijn, die zonder behandeling jaren kunnen voortbestaan.

Triggerpoints veroorzaken hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen and carpaaltunnel syndromen. Ze zijn de bron van de pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die zo vaak wordt aangezien voor artritis, tendinitis, bursitis, en letsel aan de gewrichtsbanden. 

Triggerpoints veroorzaken ook nog andere symptomen, zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.


Behandeling:

Eén van de methodes om triggerpoints tot rust te brengen is een behandeling met TriggerPoint-massage.Triggerpointtherapie kan helpen om van de pijnklachen af te komen. De behandeling van de pijnklachten bestaat uit TriggerPoint massage en het toepassen van SelfMyofascial Pain Release oftewel het leren toepassen van TriggerPoint zelfbehandeling. Ter preventive en voorkoming van het terugkeren van de pijnklachten, die door de verkeerde lichaamshouding of bewegingen zijn ontstaan, bestaat er de mogelijkheid om de behandeling in ombinatie met een persoonlijk en individueel afgestemde trainingsprogramma voor het verbeteren van de rompstabiliteit en lichaamshouding te volgen

Wil je meer weten over TriggerPoints en de wijze van behandelen en-of het voor jou iets kan betekenen voor jou pijnklachten, kom een keer langs of neem contact met ons op, staan je graag te woord over TriggerPoints en wijze van behandelen.

 
Opbellen
E-mail
Info