Bewegingscentrum 
Bewegen Bij Buitenhuis

Blog


Terug naar overzicht

23-01-2015

CoreStabilityTraining

Vaak wordt tijdens trainingen de focus gelegd op de prestatie verbetering van een specifieke spiergroep(en) die voor de desbetreffende sport benodigd zijn. Zo zijn bijvoorbeeld wielrenners en hardlopers, voornamelijk bezig met het verbeteren van het duurvermogen van de beenspieren. Maar om optimaal resultaat uit je training te halen is het belangrijk om niet alleen de beenspieren te trainen, maar ook de spiergroepen daar omheen. Het trainen van deze spieren zorgt niet alleen voor een verbeterde lichaamshouding, waardoor de beenspieren effectiever kunnen functioneren, maar is ook blessurepreventief. Het trainen van deze spieren voorkomt tijdens trainingen en- of wedstrijden rug, schouder en nek klachten.

De Core Strability is afhankelijk van drie belangrijke factoren:
de spieren (Actief Systeem)
de botten, ligamenten en gewrichtskapsels (Passief systeem)
het zenuwstelsel (Aansturingssysteem)

Core Stability is de spierbalans en controle in het gebied van bekken, heupen en romp die de functionele stabiliteit van het gehele lichaam geven. Ook zorgt Core Stability ervoor dat de spieren in de romp stabiliseren tijdens bewegingen (dynamisch) van zowel de romp, armen en benen en tijdens lichaamshouding (Statisch). Core Stability training is dus een voorwaarde voor elke sporter en niet sporter om het lichaam goed te kunnen laten functioneren.

Core Stability training is dus niet alleen goed voor een sporter, maar Core Stability training is ook een goede basis voor revalidatie trainingen en blessure preventie trainingen. Tijdens een CoreStabilityTraining zal er dan ook nooit gewerkt worden met vaste en statische apparatuur, maar zal er meer dynamisch worden getraind met bijvoorbeeld je eigen lichaamsgewicht. Bij een CoreStabilityTraining is bij elke oefening de uitgangshouding, uitvoering en de controle-balans heel erg belangrijk. Tevens is een goede opbouw in de oefeningen erg belangrijk omdat de actieve stabiliteit ten allen tijde moet worden gewaarborgd.

Wil je meer weten over CoreStabilityTraining kom een keer bij ons langs.!


Met Sportieve groet,

Jonneke Buitenhuis

 BLOG CoreStabilityTraining 23-1-2015 .jpg


Terug naar overzicht 

 
 
 
 
Opbellen
E-mail
Info