Bewegingscentrum 
Bewegen Bij Buitenhuis

Blog


Terug naar overzicht

26-05-2016

TRIGGERPOINTS - knieklachten

Knieklachten zijn een veelvoorkomend probleem. Hier kunnen verschillende dingen de oorzaak van zijn, zoals een verkeerde houding en of- overbelasting. Bekende voorbeelden hiervan zijn een lopersknie (runners knee) en een springersknie (jumpers knee). Oorzaak van deze overbelastingsblessures kan de aanwezigheid van triggerpoints zijn. Door deze spierknopen daalt de belastbaarheid van de lokale spier waardoor er meer kans is op overbelastingsproblemen in de spier of de pees. Daarom hieronder een overzicht van spieren rondom de knie waarin zich deze triggerpoints kunnen bevinden.

Behandeling van de pijnklachten.
Triggerpointtherapie kan helpen om van de knie, bekken en lage onderrugklachten af te komen. De behandeling van de knie, bekken en lage onderrugklachten bestaat uit een combinatie van SportZorgmassage, TriggerPoint massage, SelfMyofascial Pain Release en het continueren van het persoonlijk en indivudueel trainings- en opbouwschema

Self Myofascial Pain Release en TriggerPoint behandeling:
De medische naam voor een spierknoop is triggerpoint. Een triggerpoint is een verharde gevoelige streng die een lokale verkramping in het spierweefsel veroorzaakt. Deze verkramping veroorzaakt pijn, tintelingen of een doof gevoel. Triggerpoints ontstaan vaak als gevolg van één of andere vorm van overbelasting of ongunstig gebruik van spieren. Het opvallende is dat ze vaak klachten veroorzaken op een andere plek dan waar het zich bevindt.

TriggerPoints als eventuele oorzaak van de knieklachten:
Het behandelen van deze triggerpoints kan helpen om van de pijnklachten af te komen. Hieronder een overzicht van de spieren die triggerpoints kunnen bevatten die knieklachten kunnen veroorzaken.

• De vierhoofdige dijspier M.Quadriceps
• De tweehoofdige dijspier M. Biceps Femoris
• De dijaanvoerder M. Adductor Longus en Brevis
• De tweekoppige kuitspier M. Gastrocnemius

Gevolgen van triggerpoints in de M.Quadriceps:
Triggerpoints in de M. Rectus Femoris leiden tot pijn aan de voorzijde van de knie en soms wordt de pijn ook dieper in het kniegewricht gevoeld. Triggerpoints in de M. Vastus Medialis kunnen leiden tot pijn aan de voorzijde en aan de binnenzijde van de knie. Triggerpoints in de M. Vastus Lateralis kunnen leiden tot pijn aan de buitenzijde van de knie. Bij triggerpoints in de M. Vastus Intermedius wordt de pijn meer in het bovenbeen en niet rondom de knie gevoeld.

Gevolgen van triggerpoints in de M. Biceps Femoris:
Triggerpoints in de M. Biceps Femoris kunnen een uitstralende pijn in de knieholte geven.

Gevolgen van triggerpoints in de M. Adductor Longus en Brevis:
Triggerpoints in deze twee spieren kunnen uitstralende pijn geven aan de voorkant van de knie en net iets boven de knieschijf.

Gevolgen van triggerpoints in de M. Gastrocnemius:
Triggerpoints kunnen een uitstralende pijn aan de achterzijde van de knie ter hoogte van de knieholte geven.


Behandeling van de pijnklachten.
Triggerpointtherapie kan helpen om van de pijnklachen af te komen. De behandeling van de pijnklachten bestaat uit TriggerPoint massage en het toepassen van SelfMyofascial Pain Release oftewel het leren toepassen van TriggerPoint zelfbehandeling. Ter preventive en voorkoming van het terugkeren van de pijnklachten, die door de verkeerde lichaamshouding of bewegingen zijn ontstaan, bestaat er de mogelijkheid om de behandeling in ombinatie met een persoonlijk en individueel afgestemde trainingsprogramma voor het verbeteren van de rompstabiliteit en lichaamshouding te volgen

Wil je meer weten over TriggerPoints en de wijze van behandelen en-of het voor jou iets kan betekenen voor jou pijnklachten, kom een keer langs of neem contact met ons op, we staan je graag te woord en beantwoorden graag al je vragen.

Met Sportieve groet,

Jonneke Buitenhuis

 BLOG TriggerPoint knieklachten 25-05-2015 F2.jpg
 BLOG TriggerPoint knieklachten 25-05-2015 F1.jpg


Terug naar overzicht 

 
 
 
 
Opbellen
E-mail
Info