Bewegingscentrum 
Bewegen Bij Buitenhuis

Blog


Terug naar overzicht

15-04-2016

TRIGGERPOINTS - nekklachten

Vaak wordt er gedacht dat je de oorzaak van een pijnklacht altijd daar moet zoeken waar het pijn doet. Echter is dat niet altijd het geval en kan de oorzaak van de pijnlachten een spierknoop zijn op een ander plek dan waar de pijnklacht zich bevindt.

De medische naam voor een spierknoop is triggerpoint. Een triggerpoint is een verharde gevoelige streng die een lokale verkramping in het spierweefsel veroorzaakt. Deze verkramping veroorzaakt pijn, tintelingen of een doof gevoel. Triggerpoints ontstaan vaak als gevolg van één of andere vorm van overbelasting of ongunstig gebruik van spieren. Het opvallende is dat ze vaak klachten veroorzaken op een andere plek dan waar het zich bevindt.

Zo zijn bijvoorbeeld nekklachten een veelvoorkomend probleem. Hier kunnen verschillende factoren de oorzaak van zijn, zoals een verkeerde lichaamshouding, verkeerde beweging, spanningen of stress. Triggerpoints zijn vaak de directe oorzaak van de verhoogde spierspanning in de nek. Door deze spierknopen zijn de spieren minder belastbaar en worden ze stijf. Nekklachten staan meestal niet opzichzelf. Vaak spelen pijnklachten (triggerpoints) in de bovenrug, schouderbladen, schouderkop ook een rol. Samen kunnen ze aanleiding geven tot een complex klachtenpatroon zoals een stijve- pijnlijke nek, hoofdpijn, duizeligheid, pijn tussen de schouderbladen, tintelingen of doof gevoel in de armen.

TriggerPoints als eventuele oorzaak van de neklachen:
Het behandelen van deze triggerpoints kan helpen om van de pijnklachten af te komen. Hieronder een overzicht van de spieren die triggerpoints kunnen bevatten die nekklachten kunnen veroorzaken.

• De monnikskapspier M.Trapezius
• De schouderbladheffer M. Levator Scapulae
• De hoofdspalkspier M. Splenius Capitis
• De schuine halsspier M. Scaleni
• De rugdraaispier van de nek M. Rotares

Gevolgen van triggerpoints in de M.Trapezieus:
Triggerpoints in het onderste gedeelte (M. Trapezius pars ascendens) van deze spier kunnen uitstralende pijn geven aan de achterkant van de nek. Triggerpoints in het bovenste gedeelte van de monnikskapspier (M. Trapezius pars descendens) kunnen uitstralende pijn geven aan de achterkant en zijkant van de nek.

Gevolgen van triggerpoints in de M. Levator Scapulae:
Triggerpoints in deze spier geven een uitstralende pijn in het onderste gedeelte van de nek en kunnen een stijve nek veroorzaken.

Gevolgen van triggerpoints in de M. Splenium Captitis:
Triggerpoints in deze spier kunnen een uitstralende pijn in de nek veroorzaken en in veel gevallen migraine.

Gevolgen van triggerpoints in de M. Scaleni:
Triggerpoints in de M. Scalenus Posterior kunnen een uitstralende pijn geven in het gebied boven de binnenste rand van het schouderblad en in het onderste gedeelte van de nek.

Gevolgen van triggerpoints in de M. Rotaris:
Triggerpoints in het bovenste gedeelte van deze spier (M. Rotatores Cervicis) kunnen uitstralende pijn in het midden en laag in de nek geven.


Behandeling van de pijnklachten.
Triggerpointtherapie kan helpen om van de pijnklachen af te komen. De behandeling van de pijnklachten bestaat uit TriggerPoint massage en het toepassen van SelfMyofascial Pain Release oftewel het leren toepassen van TriggerPoint zelfbehandeling. Ter preventive en voorkoming van het terugkeren van de pijnklachten, die door de verkeerde lichaamshouding of bewegingen zijn ontstaan, bestaat er de mogelijkheid om de behandeling in ombinatie met een persoonlijk en individueel afgestemde trainingsprogramma voor het verbeteren van de rompstabiliteit en lichaamshouding te volgen

Wil je meer weten over TriggerPoints en de wijze van behandelen en-of het voor jou iets kan betekenen voor jou pijnklachten, kom een keer langs of neem contact met ons op, we staan je graag te woord en beantwoorden graag al je vragen.

Met Sportieve groet,

Jonneke BuitenhuisTerug naar overzicht 

 
 
 
 
Opbellen
E-mail
Info