Bewegingscentrum 
Bewegen Bij Buitenhuis

Blog


Terug naar overzicht

28-02-2016

FASCIA-Fitness®

Fascie is het weefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren. Fascie is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten en lymfvaten en dat is ook de reden dat het zo’n belangrijke rol speelt.

Er zijn meerdere lagen fascia maar voor myofascial release zijn alleen de oppervlakkige lagen van belang. De onderhuidse fascie, welke als functie het vasthouden van lichaamsvet en water heeft en die de beweging van de huid over de dieper gelegen weefsels toelaten.
De dieper gelegen fascie, welke de spieren omvat en beweging van spieren mogelijk maakt.

De belangrijkste eigenschappen van dit bindweefsel zijn, dat het vorm geeft aan de spieren en de beweeglijkheid van spieren en huid t.o.v. elkaar mogelijk maakt, zodat deze gemakkelijk langs elkaar kunnen glijden. Het bindweefsel dat om en door de spieren loopt is een blauwachtig-wit vlies, de zg. “myofascie”. Deze oppervlakkige fascie kan bewegingsbeperkingen veroorzaken. Zo’n beperking in een fascie wordt een “restrictie” genoemd. Restricties ontstaan o.a. door fysieke oorzaken (b.v. trauma, verkeerde belasting, operaties e.d.) of door chemische oorzaken (b.v. voedingsstoornissen, hormonale invloeden e.d.). Ook onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in het bindweefsel. Het weefsel verdikt zich daar, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat.

De fascie vormt als het ware een harnas om de spier waardoor deze niet meer vrij kan bewegen. Ook ontstaan, door trauma of ontstekingen, verklevingen, waardoor de fascielagen niet meer langs elkaar glijden. Op het omliggende weefsel wordt dan een grote trekkracht uitgeoefend die zelfs zo sterk kan worden dat de patiënt zich niet meer kan ontspannen.
Restricties van de fascie kunnen pijnlijk zijn en veel stijfheidklachten geven.

FasciaFitness is een combinatie Self Myofascial Release, CoreStability en PowerYoga hierbij wordt gebruik o.a. gemaakt van de TriggerPoint GRID roller met als doel de range of motion van de spierketen te vergroten en te versoepelen waardoor er en verbetering van de mobilisatie en bewegingsvrijheid van de spierketen ontstaat. Met als resultaat dat er meer ontspanning in de spieren ontstaat.

Kortom:
PowerYoga
CoreStabilityTraining
Self Myofascial Release - TriggerPoint

Draagt zorg voor vergroting van de range of motion van de spierketen waardoor er meer ontspanning in de spieren ontstaat. En eventuele pijnlijke knooppunten verholpen worden.

Wil je meer weten over:
Fascia-fitness
PowerYoga
CoreStabilityTraining
Self Myofascial Release - TriggerPoint
Kom een keer langs en vraag naar de mogelijkheden wat het voor jou zou kunnen betekenen.


Sportieve groet,

Jonneke Buitenhuis

 BLOG FASCIA-Fitness 28-02-2016 F1 .jpg
 BLOG FASCIA-Fitness 28-02-2016 F2 .jpg


Terug naar overzicht 

 
 
 
 
Opbellen
E-mail
Info